Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) w świetlicy szkolnej odbyły się dla uczniów zajęcia z udziałem pielęgniarki szkolnej pani Lidii Dąbrowskiej. 

Celem zajęć było promowanie wśród uczniów zdrowego jedzenia i dobrych nawyków żywieniowych zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. 



Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ napóźniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka. 




